حقوق الأنسان من أول الزمان مع الحقوقي.أحمدسالم

(3)يتفق المؤرخون بصفة عامة على أنّ ما دعى إليه نبي الإسلام محمد ضد مارآه من شرور إجتماعية آنذاك و الإصلاحات الإسلامية الإجتماعية في مجالات عدة كالأمن الإجتماعي وكيان الأسرة والعبودية وحقوق المرأة والأقليات العرقية تحسّنت مما كانت عليه في المجتمع العربي المتواجد في ذلك الوقت.ووفقاً لبرنارد لويس (John Esposito) -على سبيل المثال- فإنّ الإسلام “من البداية حارب الطبقة الإرستقراطية ورفض التفاضل وتبنّى فكرة المهنة تبعاً للموهبة “. ويرى جون اسبوزيتو (John Esposito) محمد كمصلح قضى على ممارسات العرب الوثنيين كوأد البنات واستغلال الفقراء والربا والجريمة والعقود الخاطئة والسرقة.ويؤمن برنارد لويس بأن طبيعة المساواة في الإسلام “تمثّل تقدماً ملحوظاً على الممارسات اليونانية الرومانية وعالم الفرس القدماء”.و أيضاً، دمج محمد قوانين العرب والموسوية وعادات ذلك الوقت إلى الوحي الإلهي
دستور المدينة ويسمى أيضاً ميثاق المدينة وضعه رسول الإسلام في العام 622، تم إقراره بموجب اتفاقية رسمية بين النبي محمد صلى الله عليه وآله وسلم وبين كل القبائل والعوائل المؤثرة في يثرب (سميت لاحقاً المدينة المنورة) شملت هذه الاتفاقية المسلمين واليهود والوثنيين .
أقرت هذه الوثيقة لهدف محدد وذلك لوضع حد للعداء والقتال القبلي الشديد بين قبيلتي الأوس والخزرج في المدينة المنورة .ونتيجة لذلك تم إقرار بعض الحقوق والواجبات لجميع فصائل المدينة من المسلمين واليهود والوثنيين لدمجهم ضمن جماعة واحدة في مجتمع واحد يسمى الأمة .
جعل النبي محمد صلى الله عليه وآله وسلم مسؤولية الأسرى في المأكل والملبس إلى حد معقول مسؤولية الحكومة الإسلامية بغض النظر عن دينهم، ولو كان الأسرى في حضانة شخص ما فالمسؤولية اذا تقع على ذلك الشخص.يذكر لويس أن الإسلام أدخل تغييرين رئيسيين في نظام الرق القديم كان لهما تأثيرات كبيرة، أحدهما افتراض الحرية في الفرد والآخر منع استعباد الناس الأحرار إلا في ظروف محددة ومقيدة جداً. يقول لويس ان الموقف العربي من الرق “تحسن كثيراً” فالرقيق العربي لم يعد “متاعاً بل هو إنسان ذا حقوق دينية معينة ووضع إجتماعي وبالتالي ذا حقوق شبه قانونية معينة”.
يقول اسبوزيتو بأنّ الإصلاحات التي شملت حقوق المرأة كان لها تأثير واضح في كل من الزواج والطلاق والميراث. فالنساء لم يمنحن مثل هذا الوضع القانوني في الحضارات الأخرى، بما فيها الغرب ، حتى قرون متاخرة.يوضح قاموس اكسفورد الإسلامي بأن التطورات العامة في وضع المرأة العربية تضمّنت تحريم وأد الإناث والإعتراف بالمرأة كشخص كامل. سابقاً كان المهر يعتبر كقيمة للعروس تدفع للأب ولكنه أصبح هدية زفاف تحتفظ به الزوجة كجزء من ملكيتها. وفي شريعة الإسلام لم يعد الزواج يرى على أنه “وضع” بل “كعقد” تكون موافقة المرأة عليه شرط اساسي. “أُعطيت النساء حق الميراث في مجتمع ذكوري كان يذهب فيه الميراث للأقارب من الذكور فقط.” آنا ماري شيمل تقول انه “بالمقارنة بوضع المرأة قبل الإسلام، فإن التشريع الإسلامي يعد تغيراً ضخماً، فيه المرأة -وفقاً لنص الشريعة على الأقل- تملك الحق في إدارة الثروة التي اكتسبتها من عائلتها أو من عملها الخاص.” وليم مونتغمري واط يقول بأن محمد في السياق التاريخي لزمنه يمكن أن يُرى كشخصية وقفت بجانب حقوق النساء و طوّر الأوضاع بشكل كبير. واط يشرح فيقول: “في الوقت الذي بدأ فيه الإسلام كانت اوضاع النساء مُزرية فلم يكن لهن الحق في التملك لانهن من المفروض ملك للرجل فاذا توفي الرجل ذهبت املاكه كلها لأبنائه الذكور”. ولكن محمد حينما “أسّس حقوق امتلاك الملكيات والميراث والتعليم والطلاق جعل للنساء اجراءات وقائية اساسية.” حداد واسبوزيتو يقولان بأن:”محمد ضمن للنساء حقوقهن وهباتهن في محيط حياة العائلة والزواج والتعليم والمساعي الإقتصادية بما ساعد في تحسين وضع النساء في المجتمع.” ولكن بعض الكتاب اثاروا جدلاً في أن المرأة قبل الإسلام كانت أكثر حرية مستشهدين في ذلك بأول زواج للنبي محمد وفي زواج والديه ، وبأوضاع أخرى كعبادة الأصنام الإنثوية في مكة.”
الباحث الإجتماعي روبرت بيلا في كتابه (Beyond belief) يقول بأنّ الإسلام في عقده السابع بالنسبه لزمانه ولمكانه كان “متطورا بشكل ملحوظ وفيه أعلى درجة من الإلتزام والتعاون والمشاركة المتوقعة من جميع اعضاء المجتمع”. وهذا بسبب – يوضح روبرت – أنّ الإسلام أكّد على التساوِ بين جميع المسلمين بحيث كانت المناصب القيادية مفتوحة للجميع. ديل إيكلمان يكتب بأن بيلا يقترح أن “المجتمع الإسلامي الأول وضع قيمة للفرد بدلا من المسؤولية الجماعية أو المجموعة ككل.”

(3) Os historiadores geralmente concordam que o que é chamado pelo Profeta do Islã, Muhammad contra Marah dos males sociais da época e reformas sociais islâmicos em várias áreas como a segurança ea entidade social, a família, a escravidão e os direitos das mulheres e das minorias étnicas melhorou do que no conteúdo em que a sociedade árabe Aelloukt.oofaqa Por exemplo, John Esposito – por exemplo – o Islã “desde o início lutou contra a classe aristocrática e rejeitou a diferenciação e adotou a idéia da profissão de acordo com o talento”. Veja John Esposito (John Esposito) Muhammad como um reformador gasto em árabes pagãos pratica meninas Quade e da exploração dos pobres, a usura, crime e errado Alsergh.oaamn Bernard Lewis e contratos que a natureza da igualdade no Islã “representa um progresso significativo nas práticas Grego Romeno e do mundo dos antigos persas”. E também, a integração de Muhammad As leis dos árabes e do mosaico e os costumes da época para a revelação divina
Cidade Constituição também é chamado de carta patente da cidade colocou o Profeta do Islã em 622 ano, foi aprovado ao abrigo de um acordo formal entre a paz Profeta Muhammad esteja com ele e sua família e paz entre todas as tribos e famílias influentes em Yathrib (mais tarde renomeado Medina) Estes incluíram muçulmanos, judeus e Convenção gentios.
Este documento foi aprovado para uma finalidade específica, para colocar um fim à hostilidade e luta extrema tribal entre as tribos de Aws e Khazraj em Medina. Como resultado disso tem sido alguns dos direitos e deveres de todas as facções da cidade dos muçulmanos, judeus e aprovação gentios para integrá-los em um grupo em uma comunidade chamada a nação.
Faça a paz Profeta Muhammad esteja com ele e sua família e entregou a responsabilidade de prisioneiros em alimentos e roupas para a responsabilidade razoável do governo islâmico bastante independentemente da sua religião, mesmo que os prisioneiros em custódia de responsabilidade de alguém se ele está localizado tão Alchks.ivkr Louis Islam introduzir duas grandes mudanças no antigo sistema de escravidão era Eles têm grandes efeitos, um dos quais é a presunção de liberdade no indivíduo e o outro a prevenção da escravização de pessoas livres, exceto em condições muito específicas e restritivas. Lewis disse que a posição árabe da escravidão, diz que “melhorar muito” a Valrgiq árabe não é mais “fiduciária é um ser humano, mas uma em particular os direitos religiosos e status social, e assim uma certa direitos quasi-legais.”
Esposito diz que as reformas que incluíram os direitos das mulheres tiveram um claro impacto no casamento, divórcio e herança. Mulheres como este não deram o seu estatuto jurídico em outras civilizações, incluindo o Ocidente, até mesmo séculos Mtakrh.aodh Oxford islâmica dicionário que os desenvolvimentos gerais no status das mulheres árabes incluídos proibição do infanticídio feminino eo reconhecimento das mulheres como uma pessoa inteira. Anteriormente, o dote era considerado como um valor para a noiva paga ao pai, mas se tornou um presente de casamento mantido pela esposa como parte de sua propriedade. Na lei islâmica, o casamento não é mais considerado um “status”, mas um “contrato” para o qual o consentimento da mulher é uma condição básica. “As mulheres tinham o direito de herdar uma sociedade masculina onde a herança era apenas para parentes do sexo masculino”. Annemarie Schimmel diz que “em comparação com a situação da mulher antes do Islã, a legislação islâmica é uma grande mudança, em que as mulheres -ofaqa o texto da lei, pelo menos, ter o direito de riqueza adquirida com a sua família ou sua própria gestão dos negócios.” William Montgomery Watt diz que Maomé, no contexto histórico de seu tempo, pode ser visto como uma figura que defendia os direitos das mulheres e desenvolveu a situação dramaticamente. Watt explica ele diz: “Numa altura em que o Islã começou as condições das mulheres eram miseráveis ​​não têm o direito à propriedade, porque eles são supostos pertencer ao homem morreu Se o homem foi para sua propriedade são todos os homens de seus filhos.” Mas quando “as fundações dos direitos de propriedade, herança, educação e divórcio tornaram as mulheres medidas preventivas essenciais”, disse ele. Haddad e Esposito dizer que: “Mohammed dentro dos direitos das mulheres e Hbathn na vizinhança da família, casamento, educação e atividades econômicas, incluindo a vida ajudaram a melhorar a situação das mulheres na sociedade.” Mas alguns do livro provocou polêmica nas mulheres antes do Islã era mais livre, citando o primeiro casamento do profeta Maomé no casamento de seus pais, e outras condições dos ídolos como feminino culto em Meca. ”
pesquisador social Robert Bella em seu livro (Além da crença) diz que o Islã é realizada no sétimo para o seu tempo e seu lugar foi “significativamente avançado e o mais alto grau de comprometimento, cooperação e espera a participação de todos os membros da sociedade.” Isso porque – explica Robert – o Islã enfatizou a igualdade de todos os muçulmanos para que as posições de liderança sejam abertas a todos. Del Eckelman escreve que Bella propõe que “a primeira comunidade muçulmana atribui valor ao indivíduo em vez de responsabilidade coletiva ou grupo como um todo”.

(3) Historians generally agree that what the Prophet of Islam Muhammad called for against social evils at the time and social Islamic reforms in such areas as social security, family structure, slavery, women’s rights, and ethnic minorities improved than in the Arab society at the time. For example, John Esposito – for example – Islam “from the beginning fought the aristocratic class and rejected differentiation and adopted the idea of ​​the profession according to talent.” John Esposito sees Muhammad as a reformer who has destroyed the practices of pagan Arabs such as girls, exploitation of the poor, riba, crime, wrong contracts and theft. Bernard Lewis believes that the nature of equality in Islam “represents a remarkable advance on Greek and Roman practices. The laws of the Arabs and the Mosaic and the customs of that time to the divine revelation
The city’s constitution is also called the city charter. It was established by the Messenger of Islam in the year 622, which was approved by an official agreement between the Prophet Muhammad and his family and all influential tribes and families in Yathrib (later called Madinah), which included Muslims, Jews and pagans.
This document was adopted for a specific purpose in order to put an end to the hostility and severe tribal fighting between Al-Aws and Al-Khazraj tribes in Madinah. As a result, some of the rights and duties of all the city’s Muslim, Jewish and pagan factions have been established.
The Prophet Muhammad (PBUH) made the responsibility of prisoners in food and clothing reasonably responsible for the Islamic government regardless of their religion. If the prisoners were in custody of a person, responsibility would fall upon that person. They have great effects, one of which is the presumption of liberty in the individual and the other the prevention of the enslavement of free people except in very specific and restrictive conditions. Lewis says that the Arab position on slavery has “improved a lot.” The Arab slave is no longer a commodity but a man with certain religious rights, social status and therefore certain quasi-legal rights.
Esposito says reforms that have included women’s rights have had a clear impact on marriage, divorce and inheritance. Women did not give such legal status in other civilizations, including the West, until centuries later. The Oxford Islamic Dictionary demonstrates that general developments in the status of Arab women included the prohibition of female infanticide and the recognition of women as a full person. Previously, the dowry was considered as a value for the bride paid to the father but it became a wedding gift retained by the wife as part of her ownership. In Islamic law, marriage is no longer regarded as a “status” but as a “contract” for which the consent of the woman is a basic condition. “Women were given the right to inherit in a male society where inheritance was only for male relatives.” “Compared with the status of women before Islam, Islamic legislation is a huge change, in which women – at least in accordance with the law – have the right to manage the wealth they have acquired from their families or from their own work,” she said. William Montgomery Watt says that Mohammed in the historical context of his time can be seen as a figure who stood by women’s rights and developed the situation dramatically. Watt explains: “At the time that Islam began, women’s situation was dire. They did not have the right to own property because they were supposed to be the property of a man. If the man died, all his property went to his sons.” But when “the foundations of property rights, inheritance, education and divorce made women essential preventive measures,” he said. Haddad and Esposito say: “Muhammad guaranteed women their rights and gifts in the context of family life, marriage, education and economic endeavors, which helped improve the status of women in society.” But some writers have argued that women before Islam were more free, citing the first marriage of the Prophet Muhammad and the marriage of his parents, and other conditions such as the worship of female idols in Mecca.
In his book Beyond belief, social scientist Robert Bella says that Islam in its seventh decade for its time and place was “remarkably developed and with the highest degree of commitment, cooperation and expected participation of all members of society.” This is because – Robert explains – that Islam emphasized the equality of all Muslims so that leadership positions are open to all. Del Eckelman writes that Bella proposes that “the first Muslim community put value to the individual instead of collective responsibility or group as a whole.”

Please follow and like us:
0

التعليقات مغلقة.